Rico: “L’agricultura ecològica s’ha convertit en un sistema de producció estratègic i alternatiu per als operadors convencionals”

Carlet, 11 de setembre de 2018.- El president del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), José Antonio Rico, ha afirmat que “l’agricultura ecològica s’ha convertit en un sistema de producció estratègic i alternatiu per als operadors convencionals que, any rere any, prenen posicions en este sector”.

L’agricultura ecològica és un model de producció en l’obtenció d’aliments d’òptima qualitat, lliures de residus, que minimitzen l’impacte humà en el medi ambient i utilitza els recursos naturals de manera òptima, contribuint a preservar la biodiversitat vegetal i animal, i que aposta per impulsar el desenvolupament local sostenible de la zona.

L’evolució d’este sector en els últims anys està creixent a passes de gegant en la Comunitat Valenciana. L’informe de les dades de producció ecològica a Espanya corresponents a l’any 2017, publicat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, reflecteix que en el període 2010-2017, el nombre de productors que ha decidit apostar per l’agricultura ecològica s’ha incrementat en un 60%, en passar de 1.886 en 2010 a 3.013 en 2017. Es tracta d’un percentatge molt similar a la mitjana nacional, ja que en el període citat el nombre d’operadors a Espanya ha crescut un 58%.

El vertader salt que ha donat la nostra Comunitat respecte a la mitjana nacional s’ha produït en la superfície dedicada al cultiu ecològic. Mentre a Espanya s’han passat de cultivar 1.650.866 hectàrees en 2010 a 2.082.173 hectàrees en 2017, el que suposa un increment del 26%, a la Comunitat, la superfície destinada a la producció biològica ho ha fet en un 70% al mateix període, en passar de 56.627 hectàrees en 2010 a 96.447 en 2017.

Model ecològic com a alternativa a l’agricultura tradicional

El sistema de producció ecològica en l’Arc Mediterrani (Andalusia, Catalunya, Murcia i la Comunitat Valenciana) representa el 65% del total de la superfície ecològica nacional i el 58% dels productors de tot el país. Espanya és el primer país de la Unió Europea en superfície agrícola dedicada a l’agricultura ecològica, i un dels cinc més importants del món.

Enfront d’esta situació, en el període 2010-2017, l’agricultura tradicional ha passat de cultivar 679.400 hectàrees a 658.400, el que suposa un descens del 3%. Este fet ha produït que la població agrària ocupada en este sistema de producció haja baixat un 13%, en passar de 66.000 ocupacions a 57.300, segons dades de l’Informe del Sector Agrari 2017, publicat per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural

Per al president del CAECV “la involució de l’agricultura tradicional està obrint les portes al model ecològic, que compta amb un mercat emergent i en el qual els productors han vist que hi ha una gran oportunitat de creixement i rendibilitat a través de la innovació”. A més, ha continuat Rico, “generem noves oportunitats per als més joves, ajudant així el relleu generacional, i a una societat cada vegada més conscienciada en una alimentació sana, equilibrada i respectuosa amb el medi ambient”.

Descarregar nota de premsa