Divendres passat, 20 de setembre, la ciutat de València es va vestir de llarg per a acollir la Gran Gala del Món Bio, organitzada per l’Associació Vida Sana, Biocultura i el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV).
Durant el transcurs de l’esdeveniment, al qual van acudir més de 200 persones, es van entregar els Premis BioCultura 2019 i va haver música, humor, màgia i moltes coses més.
En la vetlada, presentada per la
periodista valenciana Ana Mansergas, van participar, entre altres, el president del CAECV, José Antonio Rico, la presidenta de Vida Sana i directora de Biocultura, Ángeles Parra, el regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramón, el director general de Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, David Torres, la directora general de la PAC, Maite Cháfer i la subdirectora general de Desenvolupament Rural, Isabel Gomis.
El Palau de l’Exposició de València va presentar un ple complet, ja que ningú va voler perdre’s la gala, que és la primera vegada que se celebra fora de Barcelona aprofitant el 25 aniversari del CAECV i que el sector ecològic de la Comunitat Valenciana està en un moment més que dolç.
Els guardons BioCultura 2019 inclouen diverses modalitats de premis per a periodistes i mitjans que hagen apostat per l’agricultura ecològica; el Premi al Personatge “Tota una Vida”, que es dedica a persona que ha dedicat tot el seu esforç vital a treballar darrere de l’agricultura i l’alimentació orgàniques; el Premi EcoGastronòmic s’atorga a un xef, restaurant o cátering ecològic; també hi ha premis per al millor establiment de l’any i per al millor producte alimentari; així mateix, la cosmètica ecològica certificada i el tèxtil sostenible tenen ja el seu propi guardó diferenciat per ser sectors puixants dins de l’univers orgànic.
Mª José Payá, Montse Escutia, Josep Ramón Catalá, José Antonio Rico, Concha Fabeiro, Pep Roselló, Josep Pérez, Pedro Burruezo, Cristina Diago, Vicente Cabanes, Yolanda Muñoz de l’Àguila, Juan Carlos Moreno i Tamara Novoa, van formar el jurat en l’edició d’enguany.
El
regidor de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramón va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents, i va destacar el compromís del consistori amb una alimentació sana i respectuosa amb el medi ambient.
El
president del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), José Antonio Rico, va destacar durant la vetlada que la Comunitat Valenciana s’ha convertit en la punta de llança del creixement del sector ecològic de tota Espanya aportant una sèrie de dades sobre l’important creixement que ha viscut la Comunitat en els últims anys. “Tenim clar que el sector continuarà creixent en els pròxims anys, però els nostres esforços ja no han de centrar-se tant en aqueix creixement, sinó en com gestionar-lo, treballant en la comercialització i en la cerca de nous mercats. No ens podem relaxar, no podem morir d’èxit. Si no som capaços de gestionar l’excel·lent treball que s’està realitzant durant tot aquest temps, ens trobarem amb els problemes que sempre ha tingut l’agricultura”.
Per a Rico, “El I Pla Valencià de Producció Ecològica, posat en marxa per la Conselleria d’Agricultura, ha sigut una eina fonamental que ens està permetent créixer com a sector a tots els nivells, però hem de continuar treballant en esta línia perquè no ens podem relaxar, hem de continuar avançant de forma ordenada amb la màxima professionalitat perquè el sector ecològic continue creixent i que el treball de tots els operadors siga cada vegada més reconegut. Hem de ser conscients que encara queda molt per fer, i ho farem entre tots”.
Rico va explicar que la posada en marxa del II Pla Valencià de Producció Ecològica serà el full de ruta de la producció ecològica valenciana en el futur, que s’ha de centrar en sectors com la ramaderia ecològica, la investigació, la comercialització, l’educació, la fertilització en comú, el consum intern i el relleu generacional.
Ángeles Parra, directora de BioCultura, que va coorganitzar la Gran Gala Bio amb el CAECV, ha dit que “els Premis BioCultura 2019 i el 25 aniversari del CAECV han sigut una bona excusa per a celebrar la Gran Gala del Món Bio en la Comunitat Valenciana. Perquè ací hi ha moltes coses que celebrar. Principalment, que l’alimentació ecològica està arribant, cada vegada més, a un major nombre de llars en l’àrea llevantina i en tot l’estat espanyol. Cada vegada hi ha més ecoemprendedors que es llancen a l’aventura d’apostar per una alimentació que siga sana per a tots”. Parra ha afegit: “Podem construir un món sostenible i just, en part, canviant dràsticament la nostra alimentació. La Terra està plorant. La crisi climàtica i els processos meteorològics extrems s’aguditzaran, com ja estem patint. Estem a punt d’entrar en un camí de no retorn. És el moment de deixar de parlar i d’actuar amb contundència. L’agricultura ecològica mitiga el canvi climàtic, protegeix la biodiversitat, aporta aliments sans i assegurances per a la ciutadania i per als propis professionals, protegeix les economíes locals, fixa gent jove en el camp i aporta relleu generacional, lluita contra els monopolis de les grans transnacionals, etc. És la millor alternativa per a eixir de la cruïlla en la qual estem ficats. Afortunadament, molta gent jove s’ha pujat al carro de l’alimentació orgànica i aquesta és una molt bona notícia per a les generacions esdevenidores”.
El
director general de Desenvolupament Rural, David Torres, va ser l’encarregat de clausurar la gala. Torres va destacar l’excel·lent moment que està travessant el sector ecològic en la Comunitat Valenciana, donat suport de forma clara per les polítiques autonòmiques. El representant polític va explicar que la Generalitat seguirà amb línies de treball per a continuar donant suport a aquest sector i va anunciar la posada en marxa del II Pla Valencià de Producció Ecològica.
ELS PREMIATS
PREMI ECO-GASTRONÒMIC
El Premi ha sigut per a: Biomenú Servei d’àpats Ecològic (Madrid)
Biomenú és una empresa de servei d’àpats que utilitza en la confecció dels seus menús el 100% de productes ecològics certificats el 95% dels quals són espanyols i el 5% restant de comerç just. Ofereix menús equilibrats i sans en els quals es limita la presència de sucres i s’utilitzen tècniques de cocció poc invasives. Molts dels ingredients com el pa, la pasta, els patés, etc., són d’elaboració pròpia. A més de la qualitat de les seues receptes apliquen polítiques ambientals i d’ètica empresarial. *Biomenú és el primer i únic servei d’àpats amb certificació ecològica a Espanya per Intereco (Certificació Ecològica a Restaurants, Col·lectivitats i Servei d’àpats).
Va recollir el premi: Blanca Quiroga
Va entregar el premi: Mª Dolores Raigón. Catedràtica de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Agrícola de la Universitat Politècnica de València i Dra. Enginyera Agrònoma d’aqueixa Universitat.
PREMI ESTABLIMENT BIO
El Premi ha sigut per a: Espai Orgànic (Madrid)
Espai Orgànic és un local de 600 m2 dedicats a la cultura ecològica, la salut, el benestar i la consciència. Compta amb un espai de supermercat amb més de 6.000 referències de productes ecològics certificats. Advoquen per l’ecològic, el rural i el pròxim, i sempre intenten treballar amb xicotets productors locals. Disposa a més d’un espai ecobar en el qual se serveix un menú diari elaborat amb ingredients ecològics a més d’oferir servei de servei d’àpats. Organitzen nombroses activitats amb l’objectiu de ser un punt de trobada del sector ecològic a Madrid.
Va recollir el premi: Carlos López
Va entregar el premi: Alejandro Ramón, Regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta.
PREMI PRODUCTE ALIMENTACIÓ BIO
El Premi ha sigut per al producte: “*Hummus ecològic de garrofó amb all negre” de Vegadénia (València).
Vegadénia és una cooperativa de treball associat que porta molts anys apostant per la investigació, el desenvolupament i la innovació en tot el que produeixen. A més aposta per la producció ecològica i artesana i, gràcies a això, ha sigut reconeguda en molts certàmens. Un 80% dels ingredients que utilitzen procedeixen del seu entorn més pròxim. El producte premiat és alhora tradicional i innovador ja que incorpora en la seua recepta el “garrofó d’all negre”, una varietat de fesol conegut com a “fava de Lima” que va arribar al nostre país procedent del Perú en el segle XVI i que tradicionalment s’utilitzava per a la paella. Actualment està en perill de desaparició i el seu ús en el producte premiat és un gra d’arena més per a afavorir la seua conservació.
Va recollir el premi: Ferrán Parada
Va entregar el premi: José Antonio Rico, president del CAECV
PREMI PRODUCTE COSMÈTICA CERTIFICADA
El Premi ha sigut per al Producte: BioSerum, de l’empresa Herbera
El premi és per a la seua nova línia de BioSerum amb alta concentració d’actius de tractament. El jurat ha valorat el seu alt contingut d’ingredients certificats ecològics, una formulació molt innovadora que inclou principis actius obtinguts per mètodes físics com la vitamina C natural i l’àcid hialurònic, envasat sostenible de cristall violeta i caixes de cartó reciclat amb certificació PEFC; disposa de la certificació BioVidaSana Ecoplus (la categoria més alta de la certificació) i cruelty-free de PETA.
Va recollir el premi: Mayte García
Va entregar el premi: Yolanda Muñoz de l’Àguila. Plataforma EcoEstética
PREMI MILLOR CREACIÓ MODA SOSTENIBLE
El Premi ha sigut per a l’empresa Organic Cotton Colours.
Organic Cotton Colours és una empresa gestionada per Santi Mallorquí i amb 25 anys de trajectòria. Està especialitzada en la fibra del cotó orgànic a color, sense tints, només utilitzen els colors naturals que naixen des de la llavor, sense modificació genètica, i ho fa a través de les seues 150 agricultors familiars al Brasil, propietaris de les seues terres (1 hectàrea de mitjana), on practiquen agricultura biodinàmica. L’empresa es compromet a oferir-los l’estabilitat de saber que tot el que cultiven anualment serà comprat a preus pactats. El cotó es fila a Catalunya i posteriorment es tix i manufactura a Portugal. Tot això resumeix el ferm compromís de l’empresa per un control absolut des de la llavor fins al producte final per a oferir productes purs sense tractaments humits ni tints oferint un producte tèxtil d’alta sostenibilitat ambiental i social. A més reinverteixen part dels seus beneficis en iniciatives socials, especialment les que són per a erradicar malalties relacionades amb la pol·lució i la sensibilitat química.
Va recollir el premi: Santi Mallorquí
Va entregar el premi: Juan Carlos Moreno. Plataforma Planeta Moda-Vida Sana
PREMIS PERIODÍSTICS
En esta categoria hi ha dos Premis, un ha sigut per a:
La Revista Agricultura Ecològica de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE) (València)
Revista temàtica del sector de gran qualitat de continguts, articles de fons, excel·lents col·laboradors i seccions. Dona veu al moviment agroecològic des del sector alhora que divulga informació científica que dona solidesa i arguments a l’agroecologia com a model i solució als problemes ambientals, econòmics i socials del sector agrari.
Van recollir el premi: Florence Maixent (edició), Helena Cifré (coordinació SEAE) i Sara Serrano (redactora)
Va entregar el premi: Maite Cháfer. Directora General de la PAC de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
I l’altre Premi ha sigut per a:
El programa de televisió “Hazte Eco” de Neox (Madrid), presentat per María José Celada Ponce.
Fes-te Eco i María José Celada porten anys fent continguts molt notables sobre temàtiques del sector, fins i tot viatjant per Espanya i entrevistant productors in situ, cobrint esdeveniments, etc. Mitjà de comunicació massiu, abast del públic, target jove i audiència familiar. És molt educatiu i engloba totalment la producció biològica en moltes àrees.
Va recollir el premi: María José Celada
Va entregar el premi: Ángeles Parra. Presidenta d’Associació Vida Sana i directora de BioCultura
PREMI Al PERSONATGE “TOTA UNA VIDA”
El Premi ha sigut per a: Juan Cháfer (València).
Pioner de l’agricultura ecològica en la Comunitat Valenciana, va iniciar la seua marxa en els anys 80 com un dels agricultors que van començar a cultivar taronges ecològiques avalats per l’Associació Vida Sana, quan no existia una certificació oficial. Des de llavors ha treballat pel desenvolupament de l’agricultura ecològica a través de diferents iniciatives i ha contribuït a la dinamització del seu poble, Carrícola, evitant el seu despoblament per falta d’oportunitats econòmiques. Sense la seua contribució, i la d’altres pocs pioners en el sector, l’agricultura ecològica no es podria entendre tal com l’entenem en aquests moments.
Va recollir el premi: Juan Cháfer.
Va entregar el premi: David Torres. Director General de Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.