El millor vi ecològic de la Comunitat Valenciana és de La Font de la Figuera

La segona edició del Concurs de Vins Ecològics de la Comunitat Valenciana ja té guanyador. El resultat ha deixat com a vencedor al negre ecològic de la Font de la Figuera ‘Highway to hell’ de Wines N’ Roses viticultors (Grup Arráez)
Es tracta d’un vi de la varietat 100% Monastrell ecològic amb una criança de tres mesos en barrica de roure francés i americà i d’un color roig picota de capa alta i rivet violaci. El raïm del vi guanyador prové d’unes vinyes plantades en sòl argilenc i calcari, amb més de 30 anys i situats en parcel·les a uns 600 metres d’altitud a La Font de la Figuera i Fontanars dels Alforins, municipis situats a l’interior de la província de València.
En esta segona edició, han participat un total de 25 cellers ecològics de les tres províncies de la Comunitat Valenciana que han presentat un total de 86 mostres. Els tastos, celebrades els dies 22 i 24 novembre, han estat conformades per un prestigiós panell de tastadors.
Per al CEO i enòleg del celler Wines N’ Roses (Grup Arráez), Toni Arráez, “és una gran alegria rebre este reconeixement perquè Wines N’ Roses és un celler molt jove i un projecte diferent que està lluitant per posar en valor el raïm autòcton de la nostra zona. Estos reconeixements ens ajuden a continuar creient en el mateix amb més força perquè és un reconeixement a l’esforç i treball de tot l’equip. A més, reforça l’aposta ferma cap als productes ecològics, en un termini d’un any tindrem el 100% dels vins del celler ecològics”.
El projecte del Grup Arráez creu fermament en la cura i la protecció de la terra. Per al seu CEO “la meua família i jo portem vivint des de fa més de 70 anys del raïm i el vi d’aquesta zona, una de les zones amb més història vitivinícola del mediterrani. Crec que tenim la responsabilitat de protegir-ho i cuidar-ho per a poder passar eixa herència, que en el seu moment rebem, a les generacions posteriors tal com ens la trobem”.

Fortalesa de tots els vins ecològics valencians

PROAVA i el CAECV van acordar en 2020 posar en marxa aquest certamen, de caràcter bianual, perquè van considerar imprescindible que els vins ecològics i tots els cellers elaboradors tingueren el seu reconeixement a través d’un concurs que aglutinara als cellers certificats pel CAECV.
En blancs l’or ha recaigut en ‘Nimi’ de Joan de la Casa viticultor, la plata en ‘Fuenteseca’ i el bronze en ‘Passió de Moscatell’, tots dos de Cellers Sierra Norte.
En la categoria de rosats el guardonat amb l’or ha sigut ‘Laudum Nature’ de Cellers Bocopa, la plata per a ‘Il.lusiona’t’ del Celler Cataruz i el bronze per a ‘Senyorio de Benidorm’ també de Bocopa.
En negres joves l’or ha sigut atorgat a la ‘Virtu’ de Cooperativa Las Virtudes, la plata a ‘Fuenteseca’ de Cellers Sierra Norte i el bronze a ‘Aniceta’ de Vinos y Sabores Ecológicos.
Finalment, en la categoria de negres l’or ha recaigut en ‘Mariluna’ negre de Sierra Norte, la plata ha sigut per a ‘Mínim’ de Cellers Arráez i el bronze per a ‘Viña Capricho’ de Cellers Palmera.

Proximitat amb el productor i cerca de la màxima qualitat

Lluís Romero, president de PROAVA, ha explicat que l’entitat vol “estar sempre prop del productor, del producte de qualitat i de proximitat i en eixa cerca tenim clar que l’ecologia no sols aporta un plus de qualitat, sinó que és el futur”.
Romero ha agraït la labor del panell de tast i ha expressat la seua satisfacció per la celebració de la segona edició d’un certamen que posa en valor la idiosincràsia dels vins ecològics. El concurs premia la seua vocació de sostenibilitat i s’aposta per la seua revaloració en el mercat “hui dia és impossible diferenciar un vi ecològic d’un que no ho és si no s’informa amb anterioritat”, assenyala Romero.
Tal vegada per això en els últims anys, l’augment de superfície de vinya certificada no ha parat de créixer fins a convertir-se en el cultiu amb major superfície ecològica en tota la Comunitat Valenciana, principalment en zones com Utiel-Requena i el Vinalopó Mitjà. Entre 2016 i 2021, la seua superfície ha crescut en un 61,7% fins a aconseguir les 16.600 hectàrees certificades.
Per al president del CAECV, Vicent Faro, “estem fent un pas més per a posicionar i promocionar un sector clau en l’agricultura ecològica com és el del vi. Certàmens d’aquest tipus ajuden a visibilitzar els excel·lents caldos que són capaços d’elaborar els nostres operadors ecològics, sense deixar de costat la utilització de tàctiques totalment respectuoses amb el medi ambient”.
Un panell de tast expert format per enòlegs i tècnics procedents de tot el territori nacional 
El panell de tast d’esta segona edició del Concurs de Vins Ecològics de la Comunitat Valenciana ha estat format per reconeguts experts del vi a nivell internacional juntament amb els representants més destacats de la Comunitat Valenciana, tots ells sota la direcció de José Vicente Guillem, Doctor Enginyer Agrònom i Màster en Enologia i Viticultura amb àmplia trajectòria en el sector.
El lliurament de premis serà el pròxim dia 20 de desembre en La Marineta, al costat de l’edifici Ves-los e Vents de la ciutat de València.
Per a dotar al premi de major transcendència i estimular el certamen el celler guardonat amb el millor vi ecològic de la Comunitat Valenciana podrà participar de manera gratuïta en la pròxima fira TerraECO, la Fira Mediterrània de l’agricultura i producció ecològica que se celebrarà a València els pròxims 22 i 23 de març de 2023.