Agricultura fica en marxa el procés participatiu per a l’elaboració del II Pla Valencià de Producció Ecològica

El sector ecològic de la Comunitat Valenciana s’està convertint en un referent en l’àmbit nacional quant a creixement i rellevància. Les dades d’evolució així ho demostren, ja que el nostre territori multiplica per dos els percentatges de creixement de la mitjana nacional.

A més, som la quarta CCAA més important en producció ecològica, per darrere d’Andalusia, Castella – La Manxa i Catalunya, però la que més creix de totes en dades interanuals. Esta dinàmica la venim liderant als últims anys, coincidint amb la posada en marxa de l’I Pla de Producció Ecològica posat en marxa per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

El I Pla Valencià de Producció Ecològica 2016 – 2020, ha sigut una eina consensuada amb tot el sector que ha servit per a definir les necessitats i prioritats que ens han permés arribar al moment en el qual ens trobem, multiplicant per dos els percentatges de creixement de la mitjana nacional.

Estes xifres ens animen a seguir per este camí, i el que és més important, continuar treballant i planificar de manera ordenada el futur de l’agricultura ecològica.

Per este motiu, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha posat en marxa un procés participatiu per a l’elaboració de l’II Pla Valencià de Producció Ecològica que, igual que l’anterior, partirà de la col·laboració inclusiva i integradora de tots els productors i productores ecològics, experts, i tota aquella persona interessada  per a establir els objectius, línies prioritàries, mesures i accions per al pròxim període 2021 – 2025.

En esta ocasió, serà la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica/Agroecologia (SEAE), entitat cientific-tècnica referent en la transmissió de coneixements en el sector de la producció ecològica, la que realitzarà l’assistència tècnica del procés i acompanyarà a tots els agents al llarg d’este procés.

El  Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), entitat clau en el desenvolupament del sector, també participarà de manera activa en este procés com a entitat col.laboradora.

La participació de tots vosaltres és fonamental, ja que amb les vostres aportacions s’establiran les accions per a fomentar la producció i el consum del producte ecològic.

Per a establir el calendari de trobades i l’organització d’estos, s’ha creat una Comissió Tècnica formada per tècnics de la Conselleria, SEAE i el CAECV. Esta comissió està treballant per a establir una sèrie de reunions i enquestes de les quals seran degudament informats. Les trobades seran tant telemàtiques com presencials, tenint en compte la situació sanitària en la qual ens trobem.

En quant a les preguntes/enquestes, se faràn arribar per via telemàtica per a poder anar coneixent les prioritats dels participants i, d’esta manera, obtindre una anàlisi que reculla tant les fortaleses i oportunitats del sector ecològic en el futur.