El millor Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana és d’Alacant

Tossut Dels Pouets Collita Primerenca, de l’empresa alacantina Proenhec Consultoria Estratègica S.L, ha sigut reconegut com el millor Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic (AOVE) de la Comunitat Valenciana de la campanya 2021 – 2022.
 
A més, un altre oli ecològic certificat pel CAECV i també de la província d’Alacant, el Octobris Taronja BIO, d’Olis Muntanya S.L., ha aconseguit el primer premi en la categoria de millor condiment d’oli d’oliva.
 
Així ho ha decidit el jurat del Concurs de AOVEs ecològics de la Comunitat Valenciana, organitzat per l’Escola Superior de l’Oli d’Oliva (ESAO) i el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV)
 
Els ESAO Awards celebren enguany la seua 6ª edició amb l’objectiu de buscar i reconéixer els millors AOVEs internacionals. En 2021 es va posar en marxa una categoria especial per als AOVEs ecològics produïts i certificats en la Comunitat Valenciana, tractant-se de la primera vegada que una entitat com ESAO col·laborava amb una entitat per a l’organització d’una categoria dels guardons.

El millor AOVE ecològic de la Comunitat Valenciana és de Pedreguer

El millor AOVE Ecològic de la Comunitat Valenciana, Tossut Dels Pouets Collita Primerenca, és de la varietat coupatge, elaborat en verd i d’extracció en fred amb característiques úniques de diferenciació i qualitat.
 
La finca on es troben les oliveres està situada en el municipi alacantí de Pedreguer, a la comarca de la Marina Alta, enmig de la Muntanya Gran i a 400 metres d’altura. Prop de la mar i completament aïllada en un entorn forestal mediterrani, persegueix aconseguir un agroecosistema el més sostenible possible amb l’objectiu d’obtindre una oliva d’excel·lent qualitat.
 
El segon premi en la categoria de millor AOVE Ecològic ha sigut per a Verí Collita Primerenca by Tossut Agroecologia Sostenible, de la varietat alfafarenca, també de Proenhec Consultoria Estratègica S.L., de Pedreguer (Alacant)
 
El tercer premi ha anat a parar a la Finca Varona La Vella Ecològic, amb el seu AOVE Organia Oleum S.L., varietat cupatge, de Sant Mateu (Castelló)
 
Els finalistes al millor AOVE ecològic de la Comunitat Valenciana han sigut:
 
  • 565 MSNM, cupatge de varietats arbequina, alfafarenca i villalonga. Millena, Alacant.
  • Castell de la Costurera Ecològic. Cupatge de varietats blanqueta, maçanella i picual. Balones, Alacant.
  • Octobris Verd BIO. Varietat picual. Cañada, Alacant.
  • Lo Canetà. Varietat Farga.  Canet lo Roig, Castelló.
  • Lo Canetà. Varietat Regués.  Canet lo Roig, Castelló.

Millor condiment d’oli d’oliva

En la categoria de millor condiment d’oli d’oliva, l’oli premiat ha sigut Octobris Taronja BIO d’Olis Muntanya S.L. Aromatitzat de taronja, de la localitat de Cañada (Alacant)
 
Esta categoria, creada per primera vegada en els premis ESAO per a la campanya 2021 – 2022, pretén reconéixer els millors condiments, olis aromatitzats o infusionats on la base és oli d’oliva verge o extra, puntuant l’especial neteja i autenticitat de l’aroma que reprodueix cada condiment.
 
Es dona la circumstància que en esta categoria tenen cabuda tot tipus d’olis, siguen obtinguts mitjançant mètodes de producció ecològica, o convencional, per la qual cosa cobra especial rellevància que el primer premi siga per a un oli ecològic certificat pel CAECV.
 
El segon premi ha sigut per a Laconiko Meyer Lemon de Laconiko. Varietat koroneiki aromatitzada amb llima. Trinisia, Laconia, Grècia.
 
El tercer premi ha sigut per a un oli d’Extremadura, el Clemen Selecció Mandarina d’Olis Clemen, S.L. Cupatge aromatitzat amb mandarina.
 
Els finalistes en la categoria de millor condiment han sigut:
  • Laconiko Rosemary de Laconiko. Varietat koroneiki aromatitzada amb romer. Trinisia, Laconia, Grècia.
  • AOVE amb aroma natural a fum de Manteniment Global SL., Madrid.
  • Oligarum Picant a l’antiga elixir de vida de Oli de Xàbia,

Olis ecològics reconeguts mitjançant premis

Per al president del CAECV, Vicente Faro, “este tipus de certàmens són el millor aparador per a posar en valor el treball dels operadors ecològics de la Comunitat Valenciana, ja que els seus AOVEs són premiats i reconeguts i tenen moltes més possibilitats de poder arribar el consumidor final”.
 
Cal tindre en compte que els olis que han obtingut el primer premi en les dues categories dels ESAO Awards són de localitats molt xicotetes. Pedreguer compta amb un poc més de 8.000 habitants, mentre que Cañada no arriva als 1.200. “Amb accions de promoció d’este tipus, a més d’ajudar a mantindre amb vida zones rurals de l’interior del nostre territori, promovem el cultiu en ecològic de l’olivar per a oli, una de les produccions més importants per al nostre sector, amb quasi 7.000 hectàrees certificades”, ha explicat Faro.
 
Per part seua, la directora Tècnica de ESAO, Susana Romera, ha destacat que “ESAO aposta per la difusió de la cultura dels AOVEs. Els olis aromatitzats poden ser una porta d’entrada a la cultura de l’oli d’oliva. Distribuïdors, importadors i consumidors finals han acceptat els olis aromatitzats en les seues cuines i aquest fet no cal obviar-lo”.
 
Llistat complet de guanyadors i finalistes: https://info.esao.es/es/ganadores-de-los-esao-awards