Novetats per a la campanya 2022 per als productors d’ametla afectats per la plaga de la vespeta

L’any 2018, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, va declarar l’existència de Eurytoma amygdali en la Comunitat Valenciana (Vespeta de l’ametler) i la seua qualificació com a utilitat pública.
Des de llavors, han sigut moltes les mesures adoptades i, de cara a la campanya 2022, s’han establit una sèrie de novetats que estableixen com ha d’actuar com a productor d’ametla.

Per tant, per a esta campanya els productors ecològics d’ametlers afectats per la plaga de la vespeta (Eurytoma amygdali) de les comarques del Alt Palancia, La Plana de Utiel-Requena, Vall d’Ayora, Foia de Bunyol, Ribera Alta, Vall d’Albaida, Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, l’Alacantí, Marina Baixa i l’Alcoià, disposaran de dues eines autoritzades per la normativa de producció ecològica, les piretrines naturals i l’oli de parafina.

IMPORTANT

  • Respecte a l’oli de parafina, recordar, que només podran utilitzar-se aquells productes que estiguen autoritzats per a ametler i per a la lluita contra la Euritoma. No tots ho estan.
  • Respecte a les piretrines tots els productes fitosanitaris la formulació dels quals siga PIRETRINES NATURALS 4% [EC] P/V per a l’ús en ametler per al control de l’avispilla de l’ametler, així com per a erugues, Philaenus spumarius i Neopphilaenus campestris, en les mateixes condicions d’ús establides en ametler contra pugons.

Per tant, l’escenari per als productors ecològics per a la campanya 2022 és:

ESCENARI A: Tractar amb productes autoritzats en producció ecològica (les piretrines naturals i l’oli de parafina estan autoritzats), i per tant l’ametla podria comercialitzara en el mercat amb les indicacions referides a la producció ecològica (per descomptat, sempre que s’haja superat el període de conversió establit)

ESCENARI B: Tractar amb productes no autoritzats en producció ecològica, establits per l’autoritat competent per a la lluita contra aquesta plaga. En este cas, igual que en anys anteriors, i com a mesura excepcional, és possible l’aplicació del que s’estableix en els articles 1.7.3 y 1.7.4 del anexe II part I del Reglament (UE) 2018/848.

Si  es troba en l’escenari B. l’informem que el protocol a seguir és el següent:

– El/la agricultor/a comunicarà que està afectat per la plaga Eurytoma amygdali (Avispilla de l’ametler) per escrit al CAECV (un mail  a certificacion@caecv.com seria vàlid)

L’inspector/a verificarà en el control que el/la operador/a ha tractat amb el producte autoritzat per la Conselleria per a esta plaga, i que no ha comercialitzat amb les indicacions referides a la producció ecològica la collita d’ametler tractada.

El Comité de Certificació prendrà la seua decisió sobre el manteniment de la certificació tenint en compte la resolució publicada i l’aplicació dels articles 1.7.3 y 1.7.4 del anexe II part I del Reglament (UE) 2018/848.

Sobre els tractaments fitosanitaris establits per l’autoritat competent, haurà de consultar amb l’última actualització sobre tractaments en la web http://agroambient.gva.es/va/boletin-de-avisos

IMPORTANT: Li recordem la importància de retirar totes les ametles afectades i destruir-les, evitant d’aqueixa forma que les larves es transformen en adults en la primavera. Així es reduirà en gran manera la pròxima generació de l’avispilla.

Davant qualsevol aclariment o suggeriment, pot posar-se en contacte amb el CAECV en la següent adreça de correu electrònic: certificacion@caecv.com

Ens agradaria recordar-li que té a la seua disposició un directori telefònic (https://www.caecv.com/va/contacte/) des del que podrà consultar-nos qualsevol cosa, des d’informació general sobre com iniciar el tràmit a la certificació, ampliar la seua certificació, si ja la té, consultes tècniques sobre qualsevol dubte, certificació de comerços minoristes, informació sobre quotes o facturació, etiquetatge, gestió de TRACES, informació sobre altres certificacions que realitzem, fires, promoció, etc.