La col·laboració entre la Guàrdia Civil i el CAECV destapen una estafa internacional en la venda de raïm ecològic

La col·laboració entre la Unitat ROCA de la Guàrdia Civil d’Ibi i el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), ha destapat una estafa a nivell internacional en la qual 15 tones de raïm convencional s’haurien comercialitzat en el mercat com de categoria ecològica, a través d’una empresa que suposadament hauria obtingut de manera il·legal uns ingressos que oscil·len entre els 14.000 i 24.000 euros per la venda del producte.

A conseqüència d’estos fets els agents de l’Equip ROCA investiguen a tres persones, dos homes de 54 i 20 anys i una dona de 51, per un delicte d’estafa, pertinença a grup criminal, falsedat documental i un delicte continuat contra els drets dels consumidors.

La suposada activitat delictiva dels autors consistia en la venda de raïm convencional com si anara ecològica per a la Nit de cap d’any, sense reunir els requisits necessaris per a ser-ho.

La Guàrdia Civil ha comprovat que l’activitat més recent d’esta empresa, ubicada en la localitat alacantina d’Agost, havia sigut l’enviament de 20 tones de raïm suposadament ecològic a diferents empreses establides a Madrid, Navarra, Barcelona i Perpignan (França). Les anàlisis realitzades van determinar que només cinc de les 20 tones venudes s’havien recol·lectat de vinyes de cultiu ecològic, utilitzant per a això una sèrie de segells i logotips falsificats.

Tolerància zero davant el frau

“El passat 4 de desembre, vam detectar un presumpte frau per part d’una empresa no inscrita en els nostres registres, i després d’una ràpida investigació per part de l’autoritat de control (CAECV), decidim informar la Unitat ROCA amb competències en la zona d’esta possible incidència per a poder actuar, si es confirmava el cas”, ha explicat el president del CAECV, José Antonio Rico.

Espanya és el primer país productor ecològic de la Unió Europea i el quart de tot el món, factor que posa en evidència que es tracta d’un sector a l’alça amb una gran capacitat de creixement.

En quant a la Comunitat Valenciana, en els últims anys estem duplicant els percentatges de creixement respecte a la mitjana estatal i som una de les autonomies més importants en tot el territori nacional i, sens dubte, la que més està creixent en els indicadors interanuals.

El volum de negoci que maneja el sector és molt important, però la picardia i el frau també sobrevolen a este sector tan emergent. Davant esta situació, el CAECV, com a entitat de control encarregada de vetlar pel compliment de la normativa sobre producció ecològica, ha de vetlar per la normativa comunitària.

“Hem de perseguir tot allò que siga susceptible de frau. Si no està certificat, no és ecològic i el CAECV, com a autoritat de control, certificació, representació, defensa, investigació i promoció dels productes ecològics, instaurarà la tolerància zero davant estes situacions, perseguint-les i denunciant-les”, ha finalitzat Rico.