La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha presentat l’estudi comparatiu de les dades de l’últim informe de Producció Ecològica 2019, que assenyala que la Comunitat Valenciana duplica els percentatges de creixement en matèria d’agricultura ecològica respecte a la mitjana estatal i confirma el seu lideratge en tots els indicadors.
Mollà ha detallat les principals conclusions al costat del president del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), José Antonio Rico, i el director general de Desenvolupament Rural, David Torres, en una intervenció que ha començat valorant este “salt de qualitat” en la Comunitat Valenciana per aquesta mena de producció que “representa un element diferenciador, que conjuga salut ambiental i valor afegit per a incrementar la rendibilitat del camp”.
En 2019, la superfície ecològica en el territori de la Comunitat va créixer 11,7% respecte a 2018, una xifra que supera al doble de la mitjana estatal, que es va situar en el 4,8%. Unes dades significativament per damunt de la mitjana que es reprodueix també en atenció als operadors: si en el conjunt de l’Estat creix un 7,4%, en la Comunitat es col·loca 6 punts per damunt ascendint al 13,1%.
La consellera ha explicat que la comparativa, que posa a la Valenciana com la comunitat autònoma que més creix en dades interanuals, demostra “la clara orientació cap al compliment d’un dels punts que ja planteja l’estratègia europea ‘De la granja a la taula’, en fixar un objectiu del 25% de producció europea ecològica per a l’any 2030”.
“Les nostres dades de superfície agrària útil del 18,2% no sols ens fan pensar que podem aconseguir àmpliament l’objectiu del 25% en 2030 sinó que a més la Comunitat es convertirà en contribuïdora neta en el còmput estatal per a aconseguir el percentatge compromés”, ha explicat.
Mollà ha conclòs la seua intervenció al·ludint “al caràcter transversal de la producció ecològica des del vessant econòmic, amb una xifra de negoci en el territori de 518 milions d’euros, a la qual s’han de sumar les vinculacions de sostenibilitat del territori, eficiència, vertebració i assentament de l’entorn rural, seguretat alimentària i lluita contra el canvi climàtic”.
El president del CAECV, José Antonio Rico, ha assenyalat que la Comunitat ja s’alça amb el segon lloc en nombre d’activitats industrials dedicades a la producció vegetal, només per darrere d’Andalusia.
Rico ha destacat el suport de la Conselleria per a poder aconseguir les xifres obtingudes. “En el primer semestre de 2020 ja hem certificat més hectàrees que en tot 2019, tenint en compte que estem travessant la pandèmia de la *COVID-19″.
En este sentit, el president del *CAECV ha afirmat que la societat s’ha adonat que és el moment de fer el canvi cap a un model ecològic”.
Finalment, el director general de Desenvolupament Rural de la Conselleria ha indicat que aquest creixement exponencial coincideix amb la posada en marxa de l’I Pla de Producció Ecològica 2016-2020, amb una dotació total de 78,76 milions d’euros, per a afavorir la certificació i acompanyar als productors en la transició cap al cultiu ecològic, dels quals 50 s’han dedicat a la producció.
Torres ha assegurat la continuïtat del pla, ja que “no sols ha donat bons resultats sinó que a més ens dona la raó sobre el llarg recorregut de futur que té tota la cadena de l’agricultura ecològica” i que, en aquest segon pla, ja en marxa, s’inclourà de manera activa al sector de la distribució.
Mireia Mollà, que el mes de febrer passat va presentar a Alacant les dades circumscrites a la Comunitat Valenciana, ha volgut agrair “la confiança del sector que en aquests 4 anys han consolidat la fortalesa del mercat ecològic en el nostre territori”.