PROAVA i el CAECV organitzen el I Concurs de Vins Ecològics de la Comunitat Valenciana

PROAVA, entitat dedicada a fomentar l’alimentació sana i equilibrada entre la població, estimulant el consum de productes agroalimentaris de qualitat de la Comunitat Valenciana, i el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), dedicada al control, certificació, representació, defensa, investigació i promoció dels productes ecològics, han posat en marxa el I Concurs de Vins Ecològics de la Comunitat Valenciana.

Les dos entitats han considerat que és imprescindible que els vins ecològics i tots els cellers elaboradors tinguen el seu reconeixement a través d’un certamen que aglutine a les més de 140 cellers certificats pel CAECV.

En els últims anys, l’augment de superfície de vinya certificada no ha parat de créixer, fins a convertir-se en el cultiu amb major superfície ecològica en tota la Comunitat Valenciana, amb més de 13.200 hectàrees, principalment en zones com Utiel – Requena i el Vinalopó Mitjà.

El concurs, de caràcter gratuït, i que compta amb el reconeixement oficial de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, persegueix la promoció, el reconeixement de la qualitat dels vins ecològics i la divulgació del caràcter ecològic en matèria vinícola cap a la societat en general.

Per al president del CAECV, José Antonio Rico, “estem fent un pas més per a posicionar i promocionar un sector clau en l’agricultura ecològica com és el del vi. Certàmens d’este tipus visibilitzaran els excel·lents caldos que són capaços d’elaborar els nostres operadors ecològics, sense deixar de costat la utilització de pràctiques totalment respectuoses amb el medi ambient”.

Certamen biennal

El I Concurs de Vins Ecològics de la Comunitat Valenciana tindrà un caràcter biennal, alternant-se amb el certamen de monovarietals. Per part seua, el panell de tast estarà format per reconeguts experts del sector vitivinícola i els premis s’entregaran el mes de desembre.

Per a poder participar, els cellers hauran de presentar tres botelles de cada marca de vi i el panell de tast, el director del qual serà José Vicente Guillem, establirà les categories segons el nombre de mostres que es presenten, amb la finalitat d’obtindre la màxima representativitat dins del sector.

Amb la posada en marxa d’este nou concurs, PROAVA es converteix en l’entitat amb més autoritat en l’organització i concessió de premis en el sector perquè convoca el de vins tranquils, el de caves i espumosos, el de monovarietals i, ara, el de vins elaborats a partir de pràctiques ecològiques.

Per al seu president, Félix Cuartero, “la celebració d’estos concursos suposa un major coneixement dels vins per la societat, alhora que suposen un element de promoció”. Cuartero ha explicat que des de PROAVA es duen a terme concursos de vins tranquils, de caves i espumosos, de varietals i de moscatell, “per la qual cosa no tenia sentit deixar de costat els vins ecològics donat el considerable augment de vinyes i cellers amb caràcter ecològic”.