El Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) ha editat un vídeo que té com a objectiu posar en valor el treball dels més de 3.400 operadors ecològics certificats per l’entitat.
Amb el títol “Som el present, ecologitzarem el futur. Ecologítza’t. És bo, i està millor”, el CAECV segueix amb la seua campanya de promoció destacant la labor i la trajectòria de tots els productors, empreses i importadors ecològics que han contribuït al creixement responsable i al desenvolupament sostenible del sector ecològic de la Comunitat Valenciana. Però esta labor i trajectòria cobren una dimensió molt més rellevant davant la crisi sanitària de la COVID-19 per la qual està travessant el planeta.
La pandèmia causada per la COVID-19 ha posat sobre la taula la fragilitat del sistema alimentari globalitzat i la importància de l’agricultura de proximitat.
La crisi sanitària per la qual estem travessant, ha disparat el consum de productes ecològics, la venda de proximitat, la venda a domicili i la venda online, factor que ha posat en evidència la ràpida capacitat d’adaptació del sector ecològic davant la impossibilitat de poder acudir als mercats no sedentaris quan es va decretar l’estat d’alarma.
Esta ràpida adaptació ha pal·liat, d’alguna forma, les importants pèrdues econòmiques que havien suposat el tancament del sector de la restauració, els mercats i les fires de productes locals.
El que ha quedat clar durant la situació excepcional per la qual estem passant és que la producció agrícola, ramadera i aqüícola, així com l’activitat pesquera, la transformació de productes agraris, la distribució d’aliments i la seua comercialització a través de la venda minorista al consumidor, han format la cadena de proveïment alimentari l’activitat del qual ha hagut de garantir-se en la situació d’estat d’alarma.
Així ho ha reconegut la Generalitat Valenciana, que ha atorgat la Distinció de la Generalitat 9 d’Octubre, als diferents col·lectius que han desenvolupat un paper essencial durant la crisi, entre els quals es troben els sectors dedicats a la producció, distribució i comercialització de productes agroalimentaris.
La salut, el consum, la qualitat i la comercialització dels productes ecològics són qualitats intrínseques que han fet que els ciutadans estiguen apostant per ells durant el coronavirus. La salut és un dels conceptes que més eixirà reforçat d’esta crisi sanitària i, per això, la societat està prenent consciència de la importància que té mantindre’s sa. Si ho fa a través del consum de productes ecològics, una bona salut està garantida.
Però el treball dels agricultors ecològics de la Comunitat Valenciana està ajudant a un dels problemes endèmics del sector agrari, que no és un altre que el del relleu generacional. La nostra activitat està generant més perspectives entre els joves i les dones que desitgen incorporar-se a l’activitat agrària. La dona està jugant un paper destacat en el sector, ja que aconsegueix el 30% del total dels productors.
El sector ecològic de la Comunitat Valenciana contribueix, i de forma molt important, a lluitar contra el despoblament rural, l’anomenada Espanya buidada, ajudant a mantindre zones desfavorides amb operadors que generen riquesa i llocs de treball en estes zones.