El sector ecològic de la Comunitat Valenciana serà present aquest dimecres i dijous en Fira València en la primera edició de la Fira TerraECO, la Fira Mediterrània de l’Agricultura i Producció Ecològica impulsada per Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i organitzada per la institució firal valenciana.
Més de 60 empreses certificades pel Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) participaran en esta fira professional i demostraran per què el sector ecològic de la Comunitat Valenciana continua sent la punta de llança de l’excel·lent moment pel qual està travessant l’agricultura ecològica en l’àmbit nacional, no sols quant a creixement en nombre de persones operadores, hectàrees certificades i volum de facturació, sinó també pel que fa a l’edat mitjana d’incorporació a l’activitat ecològica i a la presència de la dona com a titulars d’explotacions ‘bio’, factors que deixen bé a les clares que l’agricultura ecològica valenciana està resolent dos problemes històrics que té el sector agrari: la falta de relleu generacional i la incorporació de la dona a l’activitat agrària.
El CAECV, entitat encarregada del control, certificació, representació i defensa dels productes ecològics, així com la investigació i la promoció d’estos, ha participat de manera activa en l’organització de TerraECO com a membre del seu Comité Organitzador i serà present en la fira amb un estand institucional de 64 metres quadrats acompanyant a la resta d’empreses expositores.
Suport i visibilitat del sector agroalimentari ecològic
TerraECO naix amb l’objectiu d’impulsar i fer costat al sector agroalimentari ecològic de proximitat, així com donar visibilitat a les últimes innovacions tecnològiques en la producció ecològica.
Els més de 1.200 metres quadrats d’exposició comercial i part congressual del pavelló 8 de Fira València es convertiran durant els pròxims 22 i 23 de març en un “aparador catalitzador de la gran quantitat de projectes, agents i persones operadores que estan desenvolupant la seua activitat en el sector ecològic en aquests moments, per la qual cosa és una aposta per donar visibilitat a la importància i el valor de la producció i innovació del sector, així com als beneficis socials, ambientals i econòmics d’aquest”, afirma el president del CAECV, Vicente Faro.
Cellers, cooperatives, almàsseres, productes frescos, fruita seca, begudes, xocolates, productes vegetals, sal marina, olives, mel o productes artesans i de fleca, tots ells certificats en agricultura ecològica, seran presents en TerraECO posant en valor el gran potencial de tota la indústria ecològica valenciana que en 2021 va aconseguir un volum de facturació superior als 736 milions d’euros.
Per al president del CAECV, “la fira també acollirà les últimes innovacions del sector en cosmètica i signatures de biotecnologia agrària, englobant així una manera de treballar, entendre i produir de manera sostenible que uneix a tots els sectors de la producció ecològica i que posa sobre la taula els reptes del present i s’anticipa als del futur”.
TerraECO pretén posar en valor no sols la producció ecològica, sinó també acostar tots els avanços en I+D+i que s’estan desenvolupant. Per això, els visitants professionals podran participar en una part congressual que comptarà amb ponències, xarrades i congressos entorn a la investigació i divulgació.
Creixement constant del sector ecològic
El sector ecològic de la Comunitat Valenciana porta uns anys en constant evolució. Al tancament de 2021 (últimes dades oficials disponibles), comptàvem amb 4.263 persones operadores (productors, empreses i importadors) i una superfície certificada de 153.503 hectàrees. En els últims 10 anys, tant el nombre de persones operadores com de superfície certificada ha crescut més d’un 100%, factor que ha permés que en el 86% dels municipis de la Comunitat la producció ecològica siga present.
Si fem referència a les comarques que més importància tenen en el sector ecològic, quant a superfície certificada es refereix, Utiel – Requena, el Racó d’Ademuz, Els Ports, El Comtat i L’Alt Palància, són les més destacades, mentre que els cultius més destacats en producció ecològica són la vinya per a vi, la fruita seca, l’olivar per a oli, els cítrics, els cereals, les fruites i les hortalisses.