ESAO i el CAECV organitzen la segona edició del Concurs d’AOVES ecològics de la Comunitat Valenciana

L’Escola Superior de l’Oli d’Oliva (ESAO), entitat dedicada a la formació, promoció i divulgació en matèria d’oli d’oliva verge extra, i el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), dedicada al control, certificació, representació, defensa, investigació i promoció dels productes ecològics, posen en marxa la segona edició del Concurs d’Olis d’Oliva Verge Extra (AOVE) Ecològics de la Comunitat Valenciana.
“Tant per al CAECV com per a ESAO, és imprescindible que els AOVES Ecològics de la Comunitat Valenciana tinguen el seu reconeixement a través d’un concurs que aglutine a totes les almàsseres i cooperatives inscrites en el CAECV, moltes d’elles situades en municipis de l’interior del nostre territori i que iniciatives d’este tipus els ajuden a donar a conéixer els seus productes”, explica el president de l’entitat certificadora, Vicente Faro.
El cultiu d’olivar per a oli certificat és el tercer més important en la Comunitat Valenciana, per darrere de la vinya per a vi i de la fruita seca, aconseguint pràcticament les 6.000 hectàrees.

Consolidació de la colaboració

Els ESAO Awards celebren enguany la seua 6a edició amb l’objectiu de buscar i reconéixer els millors AOVE de tota Espanya. En 2021, per primera vegada, es va posar en marxa una categoria especial per als olis ecològics, fruit de la col·laboració entre ESAO i el CAECV. De fet, fins al moment, ESAO mai havia col·laborat amb cap entitat certificadora per a organitzar els seus guardons i posar en marxa una categoria especial.
La segona edició d’este concurs tindrà tres guanyadors i cinc finalistes, a més d’una categoria especial buscant aquell oli que destaque pel seu caràcter innovador.
Per al president del CAECV, Vicent Faro, “considerem que es tracta d’una excel·lent iniciativa que persegueix la promoció, el reconeixement de la qualitat dels AOVE ecològics de la Comunitat Valenciana i la divulgació del caràcter ecològic en matèria oleícola cap a la societat en general”.
Per part seua, Susana Romera, directora Executiva de ESAO, ha explicat que “aprofitant l’interés i l’augment de la demanda de productes ecològics, i en concret d’oli d’oliva verge extra, especialment des de l’inici de la pandèmia, volem sumar-nos a aquesta preocupació pels aliments saludables. A través de la categoria especial de “Millor AOVE ecològic de la Comunitat Valenciana volem fer costat al CAECV i a totes les almàsseres i cooperatives que aposten pel cultiu i elaboració acreditats com a respectuosos amb el medi ambient.”

Bases, requisits tècnics i terminis per poder participar

Podran participar tots aquells operadors certificats pel CAECV que complisquen amb la normativa de producció ecològica recollida en el Reglament (UE) 2018/848 del Parlament Europeu i del Consell, i disposar del Certificat de Conformitat en vigor emés pel CAECV (ÉS-ECO-020-CV)
A més, els participants en la categoria d’ecològic hauran d’incloure l’informe de revisió d’etiquetatge dels olis presentats emés pel CAECV.
Només s’admetran a concurs els olis d’oliva verge extra a granel de la campanya 2021-2022, segons els defineix el Reglament (UE) núm. 1308/2013, del 17 de desembre de 2013, i el Reglament (CEE) núm. 2568/91 de la Comissió, d’11 de juliol de 1991.
Els olis que es presenten al concurs hauran de procedir d’un lot homogeni, la grandària del qual serà, d’almenys, 500 kg en el cas d’almàsseres particulars, i de 1.000 kg en el cas de cooperatives.
El CAECV, amb l’objectiu de fer costat a tots els que decidisquen inscriure’s a este concurs, subvencionarà, fins a un màxim d’un 50%, la inscripció d’una mostra de cada operador que es presente al concurs en la Categoria de Millor Oli Ecològic.
La data límit d’inscripció és l’1 de març de 2022.