Martí Roca Ecològic aconsegueix el primer premi al millor Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana

Martí Roca Ecològic, amb el seu oli Lo Canetà, ha sigut elegit el millor Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic (AOVE) de la Comunitat Valenciana. Així ho ha decidit el jurat del I Concurs d’AOVEs ecològics de la Comunitat Valenciana, organitzat per l’Escola Superior de l’Oli d’Oliva (ESAO) i el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV).

Els ESAO Awards celebren enguany la seua 5a edició amb l’objectiu de buscar i reconéixer els millors AOVE de tota Espanya. En 2021, per primera vegada, s’ha creat una categoria especial per als olis ecològics, que ha tingut tres guanyadors i cinc finalistes, a més d’una categoria especial buscant aquell oli que destaque pel seu caràcter innovador.

El millor oli ecològic de la Comunitat Valenciana és de la varietat Regués provinent d’olivars de secà tradicional i mil·lenari situats en la localitat castellonenca de Canet lo Roig. Es tracta d’un oli d’una qualitat excel·lent, recol·lectat en verol i amb molta personalitat, amb marcats sabors amargs i picants.

El segon premi ha sigut per a Cellers Francisco Gómez, de Villena (Alacant), amb el seu AOVE ecològic Pagament Francisco Gómez de la varietat Chiquitita, un oli de collita primerenca i premsatge en fred, de color groc brillant amb tonalitats verdes i amb baixa intensitat de picants i amargs.

La Cooperativa Almàssera Sant Cristòfor de La Cañada (Alacant), s’ha emportat el bronze amb el seu Or del Vinalopó Prèmium – Collita en verd, elaborat amb olives de recol·lecció primerenca, afruitat d’espectacular aroma i sabor. Esta cooperativa ja va obtindre el segon premi amb el seu AOVE convencional en l’edició dels premis ESAO de l’any passat.

Els cinc finalistes al millor AOVE ecològic de la Comunitat Valenciana han sigut:

1r.- Martí Roca Ecològic, esta vegada amb el seu oli Lo Canetà varietat Farga.

2n.- Almàssera Casa de la Arsenia, amb el AOVE Masarah varietat Picual.

3r.- Señorios de Relleu amb un coupage compost per changlot real, alfafara, genovesa, m.vilallonga, blanqueta i arbequina.

4t.- Oli – Oli Biodinàmic amb un oli de la varietat Frantoio.

5é.- Almàssera Casa de la Arsenia, amb el AOVE Masarah varietat Arbequina.

Èxit dels projectes ecològics en la categoria d’Innovació

Els ESAO Awards també han reconegut, en una de les seues categories, el caràcter innovador de projectes relacionats amb l’oli d’oliva. En este cas, el jurat ha atorgat tres reconeixements ex aequo, dels que dos són valencians i ecològics. És important destacar que, en esta categoria, han pogut presentar-se qualsevol projecte internacional, ja siga de producció convencional o ecològica.

Els projectes ecològics que han obtingut reconeixement han sigut un condiment a base d’oli i boletus, de l’empresa Agrisanz, situada en la localitat alacantina de Camp de Mirra, i un oli de llima, d’Olis Muntanya, de La Cañada (Alacant).

Dels cinc premis d’esta edició dels ESAO Awards, quatre pertanyen a la comarca alacantina de l’Alt Vinalopó, la qual cosa demostra el potencial d’esta zona en el cultiu d’olivera ecològica.

Millor AOVE ecològic de la Comunitat Valenciana

El proyecto Martí Roca Ecològic, está dirigido por Juanjo Martí y David Roca, dos jóvenes agricultores, de 41 y 40 años respectivamente, que han continuado con el legado familiar y que a finales de 2019 recibieron el certificado ecológico del CAECV. En poco más de un año, ya reciben este reconocimiento tan importante.

Para el presidente de CAECV, José Antonio Rico, “Juanjo y David son el claro ejemplo de la evolución y el patrón que está aconteciendo en el sector ecológico en los últimos años: jóvenes que se incorporan a la actividad agrícola, siguiendo la tradición familiar, y que ayudan a mantener con vida y actividad las zonas rurales más desfavorecidas del interior de nuestro territorio”.

Iniciativa pionera als ESAO Awards

El projecte Martí Roca Ecològic, està dirigit per Juanjo Martí i David Roca, dos joves agricultors, de 41 i 40 anys respectivament, que han continuat amb el llegat familiar i que a la fi de 2019 van rebre el certificat ecològic del CAECV. En poc més d’un any, ja reben este reconeixement tan important.

Per al president de CAECV, José Antonio Rico, “Juanjo i David són el clar exemple de l’evolució i el patró que està esdevenint en el sector ecològic en els últims anys: joves que s’incorporen a l’activitat agrícola, seguint la tradició familiar, i que ajuden a mantindre amb vida i activitat les zones rurals més desfavorides de l’interior del nostre territori”.

Llistat complet dels guanyadors i finalistes: https://www.esao.es/ganadores-finalistas-premios-esao-2020-21