Naix l’Ecotira de Mercavalència, una a posta per l’alimentació ecològica, sostenible i de proximitat

El Ayuntamiento de València ha acogido la presentación de la Ecotira, el nou espai de productes ecològics de proximitat de la Tira de Comptar de Mercavalència.

Carlos Galiana, president de Mercavalència, Alejandro Ramón, Regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, José Antonio Rico, President del CAECV i Mireia Mollà, Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i Presidenta del Consell de L’Horta, han presentat la nova iniciativa que suposa un gran pas cap a la sostenibilitat alimentària a València.

Carlos Galiana ha apuntat que l’Ecotira és un projecte dirigit a fomentar sistemes alimentaris locals i sostenibles, connectant les xicotetes iniciatives productives del territori amb compradors professionals de botigues de proximitat, mercats, canal HORECA i restauració col·lectiva. La Ecotira s’ha desenvolupat gràcies al conveni signat pel Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), la Regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, la Fundació d’Innovació LES NAUS, el Consell de l’Horta de València i el Centre d’Estudis Rurals i Agricultura Internacional, CERAI.

Com apunta Galiana la Ecotira respon a “la demanda per part de la societat de producte ecològic i a la demanda per part dels operadors ecològics d’un sistema de distribució just, sostenible i accessible. La Ecotira ressol estes demandes. Pren el sistema de la Tira de Comptar i l’aplica al producte del futur.”

El projecte s’ha desenvolupat sota la visió innovadora de la ciutat que apunta Missions València, en comptar amb les quatre hèlices: el sector públic, el sector privat, l’acadèmia i la societat civil. Encaixa per tant amb la línia estratègica 4 de l’Agenda Urbana de la ciutat que promou precisament l’alimentació sostenible i de proximitat.

Alejandro Ramón ha explicat el sistema de treball seguit per a perfilar el funcionament d’este nou espai en Mercavalència: “el projecte ha comptat des de l’inici amb un Grup de Treball amb productores i productors amb els quals s’ha pogut consultar el disseny i estructura de l’Ecotira, aportant propostes a aspectes del projecte com els horaris d’obertura del mercat presencial o el disseny i marca de la Ecotira”. Suposarà també, va apuntar el regidor d’Agricultura, una eina fonamental per a garantir el acces a estos productes ecològics durant tot l’any a colectivitats: “Demà tenim unes jornades per a informar el sector privat de la restauració col·lectiva sobre els avanços i intencions en relació amb la compra pública visibilitzant que és una realitat pròxima. Tindrem possibilitat de sentir parlar a ponents de diferents Conselleries sobre els pròxims passos que és donaren per a connectar la producció sostenible, alimentació i restauració col·lectiva.”

José Antonio Rico, president del CAECV, ha parlat de l’increment de la producció ecològica en la nostra Comunitat i de la “necessitat de projectes que permeten connectar eixa producció amb el consum local. El CAECV és l’encarregat de garantir que els productes que es comercialitzen en l’Ecotira compten amb el certificat ecològic, transmetent així confiança tant als professionals de la distribució alimentària com al consumidor final.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat “la font d’oportunitat i la resposta a la demanda creixent d’oferta ecològica que suposa introduir una línia ecològica en la Tira de Comptar. La presentació de l’Ecotira coincidix amb la posada en marxa del II Pla Valencià de Producció Ecològica, després d’un període 2016-2020 en el que ha pujat més d’un 80% la superfície certificada i més d’un 50% els operadors”. Mollà ha assenyalat que l’Ecotira s’alinea amb les noves estratègies europees “De la granja a la taula” i amb altres fites com les que fan de València referent mundial d’alimentació i producció sostenible.  “Des de la Conselleria apostem per un sector ecològic arrelat al territori, sostenible amb el medi, preocupat per enfortir un sector propi des dels principis de producte de temporada, de proximitat, frescos… Uns criteris que l’Horta de València i les seues 1.600 persones conreadores ens posa al nostre abast i que des de les administracions i les institucions hem de recolzar”, ha afirmat la consellera.