València reuneix a totes les autoritats públiques de control de la certificació ecològica

València acollirà els pròxims 20 i 21 de setembre les jornades de formació d’INTERECO, entitat que agrupa les autoritats públiques nacionals de control, promoció i certificació de productes procedents de l’agricultura ecològica.
Les 14 comunitats autònomes que formen part d’INTERECO i que participen en les jornades de formació demà dimarts i el dimecres són: Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Catalunya, País Basc, Galícia, Madrid, Múrcia, Navarra, La Rioja i la Comunitat Valenciana. Entre totes, representen a més de 22.000 operadors ecològics en tot el país (al voltant del 50% de total), 2.696 explotacions ramaderes i quasi 6.000 indústries del sector ecològic. A més, les 14 regions sumen una superfície certificada ecològica que supera les 850.000 hectàrees, quasi el 40% del total de la superfície ecològica certificada en tot el país.

Canvis normatius, aplicació i harmonització de criteris

Al llarg dels dos dies de treball, els 160 participants en aquestes jornades de formació d’INTERECO (presidents de les entitats públiques de certificació, inspectors, personal de certificació, qualitat i responsables de comunicació) treballaran de manera interna en diferents taules de treball aspectes com els sistemes de qualitat, bones pràctiques, els canvis normatius després de l’aplicació del nou Reglament de Producció Ecològica que va entrar en vigor el passat 1 de gener de 2022, la seua aplicació i l’harmonització de criteris.
Per al president d’INTERECO, Iker Iglesias “jornades d’este tipus ajuden les entitats públiques de certificació a unificar i homogeneïtzar criteris de treball, evitant sobreesforços de coordinació i greuges comparatius per al desenvolupament del sector”.
Durant els dos dies que els socis d’INTERECO estaran reunits, ha prosseguit Iglesias, “treballarem perquè el sistema de certificació ecològica de les entitats públiques continue sent eficient, simplifique la gestió, ajust el cost de la certificació i optimitze la gestió de recursos, sense oblidar el nostre paper de defensar els productes ecològics a través de la investigació i la promoció”.

Compra pública: una oportunitat per a la producció ecològica

El dimecres, 21 de setembre, a partir de les 9:30h, la Sala d’actes del Complex Esportiu i Cultural de la Petxina acollirà una jornada oberta que porta per títol “Compra pública: una oportunitat per a la producció ecològica”.
La jornada, que serà inaugurada per la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, analitzarà el marc legal francés per a la compra pública, alguns exemples de desenvolupament legislatiu en diferents zones del nostre país i experiències pràctiques que ja estan en marxa.
Per a Vicente Faro, president del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), entitat amfitriona de les jornades formatives d’INTERECO, “estes jornades són una excel·lent oportunitat per a conéixer, de primera mà, com s’està treballant en altres països i en altres zones del nostre territori per a continuar avançant en una temàtica en la qual encara hem de millorar, el consum de productes ecològics. No podem ser el segon país d’Europa que més superfície té certificada i estiguem lluny de ser referents quant al consum es refereix”.