El nou Reglament sobre producció i etiquetatge en l’agricultura ecològica reforçarà els sistemes de control

El nou Reglament sobre producció i etiquetatge en l’agricultura ecològica reforçarà els sistemes de control, amb l’objectiu d’oferir més confiança als consumidors. A més, s’aplicaran noves normes als productors per a facilitar la conversió dels xicotets agricultors, les importacions estaran subjectes a una nova normativa que garantirà que tots els productes ecològics vinguts de la UE siguen de la mateixa qualitat i s’ampliarà la gamma de productes que puguen comercialitzar-se com a ecològics.

Així són les principals novetats del nou Reglament (UE) 2018/848, que entraran en vigor a partir de l’1 de gener de 2021 i que van ser explicades per la responsable de l’Àrea de Certificació i Qualitat del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), Rosa García, durant el webinari “Novetats del Reglament sobre producció ecològica i etiquetatge dels productes ecològics”, organitzat amb un gran èxit de participació pel Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Graduats de València i Castelló (COITAVC).

La jornada on-line, va ser inaugurada per la presidenta del COITAVC, Regina Monsalve, i el president del CAECV, José Antonio Rico. Tots dos es van encarregar de destacar l’important creixement que ha tingut el sector ecològic de la Comunitat Valenciana en els últims anys, tant en nombre d’operadors, com en hectàrees certificades, convertint així a la Comunitat en un referent en l’àmbit nacional.

La producció ecològica és un sector de l’agricultura de la UE en ràpid creixement, a causa de l’interés, cada vegada major dels consumidors pels aliments d’este tipus. Per a donar resposta als reptes que planteja esta ràpida expansió i dotar al sector d’un marc jurídic eficaç, la UE ha aprovat una nova legislació que entraran en vigor l’1 de gener de 2021 i que García va anar desgranant als 200 participants del webinari.

La responsable de l’Àrea de Certificació i Qualitat del CAECV va explicar que la nova norma garantirà una competència lleial per als agricultors, al mateix temps que tractarà d’evitar el frau i mantindrà la confiança dels consumidors.

En quant als nous productes que es podran certificar com a ecològics, la gamma de productes és àmplia, i va des de la sal marina, altres sals per a alimentació i pinsos, taps de suro natural, no aglomerats i sense substàncies aglutinants, pells en brut i pells sense tractar, cotó  i llana sense cardar ni pentinar, preparacions vegetals tradicionals a base de plantes, fins a capolls de seda aptes per al debanament, gomes i resines naturals, conills, cérvols i material heterogeni.

Pel que fa a l’etiquetatge, García va explicar que no es podrà utilitzar el logotip de certificació ecològica aquells productes en conversió, excepte el material de reproducció vegetal i aliments i pinsos d’origen vegetal amb un ingredient, o els insumos, que sí que podran portar la referencia “producte o substància autoritzat per al seu ús en la producció ecològica de conformitat amb el Reglament (UE) 2018/848”.

Durant la jornada va haver dos torns de preguntes, on es va tractar de donar resposta a les nombroses qüestions que es van plantejar, factor que va demostrar el gran interés suscitat pel webinari.

PRESENTACIÓ JORNADA