El sector ecològic de la Comunitat Valenciana consolida la seua tendència a l’alça

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, acompanyada pel secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, del director general de Desenvolupament Rural, David Torres i del president del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), Vicente Faro, ha presentat este matí les dades de l’Informe Anual de la Producció Ecològica de la Comunitat Valenciana 2021.
 
En el transcurs de la roda de premsa, s’han presentat les dades d’evolució del sector durant els últims anys, fent especial incidència al nombre d’agricultors, empreses i importadors que es dediquen a este sistema de producció.
 
A més, també s’han donat a conéixer, entre moltes altres dades, el nombre d’hectàrees certificades en producció ecològica i el que representen enfront del total de la superfície agrària de la Comunitat Valenciana; els cultius que compten amb major representació i els mercats de destí, les principals comarques productores, així com el volum de negoci que el sector ecològic mou en el nostre territori.
 
El president del CAECV, Vicente Faro, ha defensat el model de certificació pública de la Comunitat Valenciana. “Estem parlant de molt més que una certificació, ja que és capaç de dotar d’una major transparència, independència, eficiència, simplificació en la gestió, ajust del cost de la certificació i optimització en la gestió de recursos”.

Operadors ecològics a la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana va tancar 2021 amb 4.263 operadors. Esta xifra va suposar un increment del 20,2% en l’últim any (2020 – 2021) En els últims 10 anys (2011 – 2021), el nombre d’operadors certificats s’ha incrementat en un 113%, en passar de 1.994  operadors en 2011, als 4.263 que tenim actualment.
 
Si fem referència al nombre de productors (agricultors, ramaders, planteristes i productors aqüícoles), en 2021 hem crescut un 24%, aconseguint els 3.358.
 
Quant al nombre d’empreses, hem tancat 2021 amb 809 empreses, 61 més que en 2020, la qual cosa suposa un increment del 8,1%.
 
El nombre d’importadors en 2021 és de 96, 7 més que en 2020, la qual cosa suposa haver incrementat en un 7,8%.

Superficie certificada a la Comunitat Valenciana

La superfície certificada en 2021 ha sigut de 153.503 hectàrees, un 4,5% més que en 2020. Del total de la superfície certificada, 133.547 hectàrees és superfície certificada de secà i la resta, 19.956 hectàrees, de regadiu.
 
En els últims 10 anys (2011 – 2021), la superfície certificada en la Comunitat Valenciana s’ha incrementat en un 134,5%, en passar de 65.461 hectàrees certificades en 2011, a les 153.503 que tenim actualment.
 
En estos moments, la superfície dedicada a l’agricultura ecològica en la Comunitat Valenciana representa el 6,6% de la Superfície Agrària Total (*SAT) i el 20,5% de la Superfície Agrària Útil (SAU) (Terres de cultiu i pastures permanents), quan al tancament de 2020 la superfície agrària total era del 6,3% i l’útil el 17,9%.
 
Cal recordar que la Comissió Europea ha marcat com a objectiu que, en 2030, el 25% de la superfície de cultiu total d’Europa siga ecològica.

Dades generals del sector ecològic

L’agricultura ecològica és present en el 86% dels municipis de la Comunitat Valenciana. Dels 542 municipis que conformen el nostre territori, 468 tenen algun tipus de cultiu ecològic. En 2020 érem presents en 450 municipis (el 83%)
 
En els últims anys, la mitjana d’edat de les persones que s’incorporen a l’activitat ecològica certificada és de 48 anys.
 
El 30% de les productores ecològiques certificades pel CAECV són dones. En dos anys s’ha produït un increment de la incorporació de la dona al sector ecològic del 26%.
 
Estes dues dades (el de l’edat mitjana de les persones que s’incorporen a l’activitat ecològica i el de la representativitat de la dona dins del sector), demostren que el sector ecològic de la Comunitat Valenciana està resolent dos problemes històrics que té el sector agrari: la falta de relleu generacional i la incorporació de la dona.
 
Tot això sense comptar un altre tema clau, que no és un altre que el de la rendibilitat econòmica del sector. L’evolució del volum de facturació de tot el que genera el sector és molt important, i en l’últim any ha crescut un 17,6%, aconseguint un volum de facturació de 736,2 milions de €.
 
Quant al destí de les vendes, en l’últim any també s’ha produït un lleuger increment del consum intern del producte ecològic, passant d’exportar el 63% en 2020, a exportar el 61% en 2021 (en 2019 exportàvem el 70%) En aquests moments, el consum de productes ecològics es distribueix de la següent manera:
 
  • CV: 16%.
  • Espanya: 23%.
  • UE: 51%.
  • No UE: 10%.

Conclusions, reptes i oportunitats

El president del CAECV, Vicente Faro, ha sigut l’encarregat de presentar les conclusions de l’informe i ha apuntat que “2021 s’ha consolidat la tendència de creixement en anys anteriors, però este creixement ha d’anar acompanyat per un increment en les vendes que garantisca la rendibilitat i la sostenibilitat del sector ecològic”.
 
Faro ha volgut posar sobre la taula els principals reptes i oportunitats als quals s’enfrontarà l’agricultura ecològica en els pròxims anys, amb especial recalcament a la fertirrigació en comú que, en moltes ocasions limita el desenvolupament del sector.
 
El president del CAECV també ha fet referència a continuar treballant en investigació, educació i distribució conscient i ha explicat que és fonamental incentivar el consum intern d’aliments ecològics a través de menjadors escolars i llocs públics on s’oferisquen aliments, aquests siguen en la mesura que siga possible de la nostra Comunitat i, preferentment, ecològics. “Tant les administracions autonòmiques, com a locals, deuen, en els seus plecs de condicions, incentivar el consum d’aliments ecològics en hospitals, residències, col·legis i guarderies”.

Descarrega l’informe complet: Informe 2021